Over mij

Mijn naam is Filip De Volder (┬║1962). Afgestudeerd als psycholoog aan de K.U. Leuven (B) ben ik werkzaam geweest binnen de jeugdhulpverlening en vervolgens opgeleid tot klinisch psycholoog en psychotherapeut binnen GGZ Centraal (voorheen Symfora), in Amersfoort en later in Almere. Daarna was ik werkzaam op het Nederlands Psychoanalytisch Instituut (onderdeel van Arkin) in Utrecht. In die periode heb ik ook de opleiding tot psychoanalyticus afgerond. Momenteel ben ik volledig werkzaam in de eigen praktijk.

Lidmaatschappen:

* lid en Kinder- en Jeugdpsycholoog-specialist Nederlands Instituut van Psychologen (NIP)

* lid-specialist en (leer-)supervisor Nederlandse Vereniging voor Psychotherapie (NVP)

* lid-specialist, supervisor en leertherapeut Vereniging voor Kinder- en Jeugdpsychotherapie (VKJP)

* lid Nederlandse Psychoanalytische Vereniging (NPaV)

* lid European Psychoanalytic Federation (EPF)

* lid International Psychoanalytic Association (IPA)

* asp. lid Vereniging EMDR Nederland (VEN)

Registraties:

* klinisch psycholoog BIG nr. 69050139025

* psychotherapeut BIG nr. 89050139016

Publicaties:

Volder, F. De (2004). Adolescence in the 21st century: turbulence and containment, S. Briggs, 17 juni 2004, Amsterdam (verslag), Tijdschrift voor Psychoanalyse,10, 226-228.

Volder, F. De en Mettrop-Wurster, I., red. (2008). De inwendige mens: psychoanalytische beschouwingen over de betekenis van eten in de ontwikkeling van kinderen en hun ouders. Assen: Van Gorcum.

Volder, F. De (2008). Tussen pizza en haute cuisine: over hunkering, leegte en illusie in een adolescentenanalyse. In: Volder, F. De en Mettrop-Wurster, I. (red.). De inwendige mens. Assen: Van Gorcum.

Volder, F. De (2009). Vrije radicalen: over adolescentie, identiteit en jeugdcriminaliteit. In: Deben-Mager, M. Verheugt-Pleiter, A. Bankgeheimen: over de werkzaamheid van psychoanalytische behandelingen. Assen: Van Gorcum.

Volder, F. De (2010). Een handjevol stenen: wanneer het vermogen om lief te hebben en de psychoanalytische relatie niet vanzelfsprekend zijn. In: Dirkx, J. & Heuves, W. (red.). Relaties: een psychodynamisch perspectief. Amsterdam-Meppel: Boom.

Volder, F. De (2012). De digitale Icarus: nieuwe media in en rondom de spreekkamer. In: Zevalkink, J., Groenendijk, I. Psychoanalyse en de media. Assen: Van Gorcum.

Volder, F. De (2012). De psychoanalytische relatie bij een autismespectrumstoornis: een gevalsbeschrijving van (on)mogelijkheden. In: Cluckers, G. e.a. Het raadsel autisme: psychoanalytische psychotherapie? Antwerpen-Apeldoorn: Garant.

Volder, F. De (2012). Vertrouwen: het voordeel van de twijfel en de zwakste schakel. Ethisch-deontologische aspecten van de opleiding. Tijdschrift voor Psychoanalyse, 4, 283-285.

Volder, F. De (2015). De vaderlijke functie vanuit psychoanalytisch perspectief. Tijdschrift voor Kinder- & Jeugdpsychotherapie, 4. VKJP.